Het speerpunt van de club zijn de wedstrijdploegen gymnastiek. In verschillende disciplines vaardigen we gymnasten af om onze clubkleuren te verdedigen. Ons doel is om in de eerste helft van het klassement te eindigen. Zo doen we mee aan de wedstrijden van de Gymnastiekfederatie Vlaanderen vzw in volgende disciplines: Toestelturnen jongens & meisjes, demo, acrobatische gymnastiek en tumbling.  

Naast de verschillende wedstrijdploegen zijn ook twee voorbereidende wedstrijdgroepen ondergebracht in deze sectie. Voor de oriëntatiegroep & acring selecteren onze trainers kinderen tussen 5 en 9 jaar om ze specifiek voor te bereiden om wedstrijdgymnastiek. 

Hieronder kan u meer lezen over de verschillende wedstrijdgroepen van onze club. 


Schematische voorstelling van onze wedstrijdploegen


 

Toestelturnen jongens (TTJ)

Het vroegere Artistieke Gymnastiek Heren (AGH) turnt aan zes toestellen: vloer, paard met bogen, ringen, sprong, brug met gelijke leggers en rek. Een erg veelzijdige discipline!
Sprongkracht en coördinatie zijn twee sleutelwoorden om een grondoefening tot een goed einde te brengen. Bij een paardoefening vinden kracht, evenwicht en beheersing elkaar. Verder zijn er  nog de ringen, het toestel voor de krachtpatsers! Daarnaast is voor een goede sprongoefening vooral explosiviteit  en coördinatie nodig. De gymnasten maken een- of meervoudige salto’s en schroeven alvorens op hun voeten te landen. De brug bestaat uit 2 evenwijdige houten leggers. De turners komen in steun, hang en bovenarmlig alvorens af te springen! Ten slotte turnen de jongens ook aan hun koninginnentoestel: rekstok, spectaculaire vluchtelementen en extreem hoge afsprongen zijn hier adembenemend.
Om deze toestellen te beheersen heb je niet alleen durf, maar ook kracht, lenigheid en coördinatie nodig. Denk je dat deze vorm van turnen iets voor jou is? Vanaf 6 jaar bouwen aan al deze vaardigheden -  je kunt bij ons deze discipline op recreatief en/of competitief niveau beoefenen.

 

Toestelturnen meisjes (TTM) - Artistieke Gymnastiek Dames (AGD)

Toestelturnen is de populairste gymdiscipline bij meisjes. Het is een individuele sport waar ze turnen aan vier toestellen: sprong, brug met ongelijke leggers, balk en vloer. De sprong illustreert de explosiviteit en coördinatie van de turnster. Aan de brug zwaait een gymnasten van de ene legger naar de andere en wisselt daarbij voortdurend van greep - alvorens te komen tot een hoge afsprong. Op de balk is het de bedoeling van zoveel mogelijk acrobatische & gymnastische technieken uit te voeren zonder je evenwicht te verliezen. Wil je als turnster je sierlijkheid, persoonlijkheid en techniek tonen in een combinatie van acrobatie en dans? Dan is vloer hiervoor het ideale toestel. 

Vanaf zes jaar leren onze trainers de basisbeginselen van deze discipline: rollen, op je handen staan, springen over toestellen. Je ontwikkelt kracht, lenigheid, vormspanning en coördinatie. Hou je van afwisseling en uitdaging? Ben je 6 jaar of ouder? Dan is deze discipline zeker iets voor jou!

 

Acrobatische gymnastiek (ACRO)

Acro is een van de jongste gymdisciplines en in Vlaanderen ontzettend populair. In deze gymnastiekdiscipline worden indrukwekkende piramides afgewisseld met salto’s, tumbling en dans. Dit alles wordt samengevoegd tot een oefening en uitgevoerd op muziek. Het is belangrijk om de delen op een mooie, originele en soepele manier aan elkaar te verbinden.

Hou jij van turnen, acrobatie en van samenwerken? Ben je 9 jaar of ouder? Dan is onze acrobatische gymnastiek zeker iets voor jou. Je vormt een team met 1, 2 of 3 andere partners. Wederzijds vertrouwen en een goede samenwerking zijn hier van belang.

 

Demonstratie gymnastiek (DEMO)

Demo of demonstratie gymnastiek is een mengeling van dans, gymnastiek en spektakel. Verschillende meerdere gymdisciplines vinden elkaar in één demonummer  van ongeveer 10 minuten. Jongens en meisjes werken samen om op zo’n origineel mogelijke manier uit de hoek te komen. Een goed demonummer begint bij het uitkiezen van de muziek en een het uitwerken van een choreografie met allerlei gymelementen erin. Maar ook kledij, lichteffecten en decorstukken spelen hierbij een belangrijke rol. Al deze elementen werken sfeerverhogend en maken het nummer origineel.

Heb je zin om in groep het beste van jezelf te geven? Ben je 9 jaar of ouder? Dan staan onze groepen demo en acro selectie klaar voor jou!

 

 

Tumbling (TU)

Tumbling is een aaneenschakeling van spectaculaire bewegingen. Op de 25 meter lange verende baan wisselen salto’s, flikken en schroeven elkaar af. Een reeks bestaat uit 5 tot 8 delen en eindigt met een spectaculaire eindsprong. Tijdens de tumblingreeks bouwt de gymnast rugwaartse snelheid op om in de afsprong zo hoog mogelijk te gaan. De geturnde reeks moet een goede beheersing, vormspanning, uitvoering en handhaving van tempo laten zien. 

Jongens en meisjes beoefenen deze discipline individueel vanaf 9 jaar bij GymFlex onder goede begeleiding. We mochten de laatste jaren al verschillende Vlaamse en Belgische podiumplaatsen noteren! Als jij je grenzen explosief wilt verleggen, dan is tumbling zeker iets voor jou!